dimecres, 3 de desembre del 2025

Roda d’estils 2025: Italian grape ale

 El dissabte 29 de novembre, El Tirador en col·laboració amb el Club Cerveser Can Navarra va organitzar una edició singular de la seva ja tradicional Roda d’estils, dedicada per primera vegada a les “grape ale” italianes; híbrids innovadors que combinen cervesa i vi fermentats amb raïm. L’acte va tenir lloc a la cerveseria El Birrot, a Jafre, amb un aforament limitat a 30 persones que havien fet inscripció prèvia.

El tast va ser una immersió guiada en sis expressions singulars d’aquest estil poc conegut:

1) Graziella — 50&50 (Italian Grape Lager, ~6,5% ABV)

Estil i mètode. Lager a baixa fermentació amb blend de dos llevats: W34/70 (lager) i llevat de vi blanc, i ~15% de most de raïm moscat afegit en fermentació primària; maduració llarga per integrar most i malt. Color daurat, 15 IBU.





Tast. Aroma de raïm blanc, fruita de polpa groga i tocs florals; en boca cos mitjà, malt pils net, carbònica viva i final sec amb punt tànnic molt elegant. Un viatge harmònic entre el món del vi i el de la cervesa, amb mineralitat lleu i acidesa insinuada que la fa molt bevible.


  



2) Garganiga — Birrificio Agricolo Sorio (Gose amb most de Garganega, ~5,8% ABV)

Estil i mètode. Base Gose amb ordi + blat cru, ~15% de most de raïm Garganega cultivat amb mètode de vi natural en sòls volcànics; s’hi afegeix sal. Perfils de fermentació que poden combinar trets de saison (sequetat) amb la sapidesa típica de la gose.


Tast. Nas vinós amb toc fruitat; en boca acidessa marcada però neta, sapidesa que fa salivar, carbònica accentuada i un final mineral que convida a un altre glop. L’encaix del most Garganega dona tensió i profunditat sobre una base lleugera i refrescant, amb records de cítric i pedra humida. [birrificio...losorio.it], [scalo17.it]

3) Heritage — Birra dell’Eremo (Italian Grape Ale, 5,8% ABV)

Estil i mètode. IGA elaborada amb 30% de most fresc de Verdicchio (Cantina Santa Barbara) i fermentació conjunta amb llevat vinari d’expressió tiòlica per potenciar esters de fruita (préssec, albercoc) i textures sedoses via glicerol. Color pàl·lid, beurada àgil i notes minerals.



Tast. Aromes intensos de fruita blanca i de pinyol, pell de raïm i herba suau. En boca és ràpida, amb cos lleuger, acidesa amable i final sec i mineral. Les notes sedoses aporten volum sense endolcir, i l’equilibri vi–cervesa és modèlic: el raïm s’expressa amb claredat mentre el gra sosté la beurabilitat.




4) Sotone3S / Stønes — Birra dell’Eremo (Wild IGA amb Sauvignon Blanc, ~5,8% ABV)

Estil i mètode. Wild Italian Grape Ale amb fermentació espontània i criança en botes de Sauvignon Blanc; most de raïm (~30%) integrat amb ordi i blat. Perfil funky de celler, acidesa elegant i sequedat marcada; color groc pàl·lid, escuma gairebé absent.




Tast. Nas amb notes de cantina, “muffat” i herba tallada; entrada de cereal neta que dona pas a cítric viu i fusta subtil. Boca seca i precisa, amb capa vinosa i final llarg, salí–mineral. Ideal per a formatges madurats o plats amb escabetx suau, on l’acidesa neteja i el raïm aporta complexitat.




5) Nifunifa — Cantina Errante (Wild Grape Ale, ~7,8% ABV)

Estil i mètode. Blend espontani de dues grape ales: una híbrida gra+raïm i una cerveses de coolship amb raïm. Raïm Trebbiano (verema 2021) i Sangiovese (2023); elaboració sense llevats de laboratori, filosofia de fermentació espontània i ingredients locals orgànics.





Tast. Aromes vinosos (florals, pell de raïm, lleu cuir net) amb fons àcid–salvatge. En boca, cos mitjà, acidesa punxant però equilibrada, taní suau del raïm negre, final sec amb record de fruits vermells i cítric madur. Cervesa de caràcter toscà, profunda i inquieta, que marida amb embotits curats o formatges de pastor.



6) BB10 — Birrificio Barley (Imperial Stout amb most cuit de Cannonau, 10% ABV)

Estil i mètode. Imperial Stout reinterpretada amb sapa/most cuit de raïm Cannonau (Sardenya). Alta fermentació, embotellada sense pasteuritzar; estil pioner dins les IGA, reconegut per la seva “vinositat” natural i complexitat.




Tast. Nas càlid i suntuós: caramel, cacau, pruna, cirera, raïm madur i regalèssia. En boca és rodona i generosa, amb capes de xocolata amarga, pruna, codony i fruita seca (figues, panses); final llarg i embriagador. Ideal com a birra de meditació o amb pecorí i postres de xocolata.

Els tastos s’acompanyaven dels aperitius habituals del Birrot, pensats per complementar els perfils aromàtics i gustatius de les cerveses amb raïm. 

La trobada reflecteix el esperit de l'associació i del club, que des de fa anys promou l’autoproducció i tasts guiats com a forma de compartir, aprendre i gaudir plegats. 

Aquesta edició va destacar pel seu tast singular i internacional, nombroses col·laboracions i una grup reduït i apassionat. La participació activa, l’interès per les grape ale i els comentaris elogiosos i constructius i l'interès per saber més sobre la seva elaboració, deixen clar que la Roda d’estils segueix essent una de les cites més esperades i originals del Programa temporada 2025–2026.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada